Hrvatski Engleski Njemački Talijanski

Istra

IstraIstra je najveći Hrvatski poluotok smješten na sjeverozapadnom dijelu zemlje.

Teritorij se prostire na površini od 3000 km2 sa preko 2000 km cesta.

Posjetivši Istru Vaše će se koncepcije i shvaćanja drevnih populacija izmijeniti: sve Europske civilizacije ostavile su ovdje svoj trag i znanje. Ovo je mjesto gdje su plemići uživali, vladari se opuštali, umjetnici stvarali, gdje su se gusari skrivali i gdje su ljudi radili i dijelili.

Zeleni brežuljci dijele rijeke i plodnu zemlju sa nasadima vinove loze i maslina, pejzaži Venecijanskih gradića, srednjevjekovni utvrđeni gradići (citadele) u velikom broju još neotkrivene za turiste - teško je opisati Istru u jednoj rečenici.

Usporedba s Toscanom je neminovna pošto je sve do nedavno - 1945. vladala Italija a kao rezultat toga mnogi Istrani pričaju talijanski. Imena gradova i ulica često su dvojezična: Rovinj postaje Rovigno, Poreč - Parenzo, Pula - Pola. Italija je tek dio burne povijesti u ovim krajevima. Tragovi rimske arhitekture nalaze se uz bok gotičke, renesansne i barokne. Slaveni, Venecijanci i drevni Grci te dvojna monarhija Austrougarska također ostavili su svoje tragove. Malo je mjesta u Europi koja se mogu pohvaliti ovako širokim utjecajem na tako malom prostoru. Krš, plodno tlo i voda omeđuju njezin teritorij no Istra nikad nije bila izolirani teritorij. U njoj su granice oduvijek smatrane kao nešto što valja prijeći a ne kao barijere koje odvajaju.

Osobna iskaznica Istre:
Lokacija Najzapadnija županija u Republici Hrvatskoj te najveći poluotok na Jadranu

Površina
2.820 km2 (trokut: Dragonja, Rt Kamenjak, Učka)

Stanovništvo
200.000, pretežito katolici

Dužina obale
445,1 km (dobro razvedena obala duplo je duža od obalnih cesta) Zapadna obala Istre je 242,5 km duga a sa otocima 327,5 km (178,1 M). Istočna obala Istra duga je 202,6 km a dodavši otočiće ukupno 212,4 km (114,5 M)

Klima
Blaga, Mediteranska klima (topla i suha ljeta te blage i kišovite zime) prosječan broj sunčanih sati: 2.388. Prosječna najduža ljetna insolacija iznosi 10 sati dnevno. Karakteristični vjetrovi su bura (puše sa sjevera na jug donoseći lijepo vrijeme zatim jugo (južni, topao vjetar koji donosi kišu) i maestral (ljetni vjetrić koji puše sa kopna prema moru)

Vegetacija
Istra je najveća zelena oaza na sjevernom Jadranu. Obala i otoci su pokriveni sa pinetama i prepoznatljivom makijom. 35% Istre prekriveno je šumom.

Rijeke
Mirna, Dragonja i Raša

More
Najniža temperatura mora je u ožujku i iznosi od 9.3 C do 11.1 C a najviša je u kolovozu kada doseže i do 23.3 C i 24.1 C; salinitet iznosi u prosjeku od 36 - 38 promila

Administrativni centar
Pazin, 9 000 stanovnika

Ekonomski centar
Pula, 82 000 stanovnika

Zelena Plava Narančasta Idi na vrh